Tropico / Тропико PC игри

Рейтинг 5 / 1 гласа / 5 точки / 1 коментара / 39 прегледа / Любима на 0 човека

El Presidente! Добре дошли на Тропико - нашия малък карибски остров. Всички жители с нетърпение очакват новия Диктатор! Надяваме се, че ще имате повече късмет от предишния, който се удави по време на риболов... Трагичен нещастен случай... О не, момент... това беше диктаторът от четвъртък! А пък последният се натрови от храна... безспорно нещастен случай, разбира се! Но пък вие ми изглеждате доста способен! Какво? Стража ли? Не искам в затвора... Нееее!

El Presidente! Затворникът... От прозореца на четвъртия етаж... при опит за бягство! Благодаря, El Presidente, ще продължавам да ви служа все така предано! Споменах ли Ви, че тъща ми настоява за по-добро жилище?

Какво да се прави! Такива са делниците на диктатора... Труд, труд и пак труд! За благото на всички, разбира се! Но пък Президентският Дворец си го бива! А колкото до онази сметка в швейцарска банка - това е просто малка компенсация за огромните усилия! Защото друга благодарност трудно ще се дочака - тези тропиканци изобщо не оценяват какво правя за тях! И все недоволстват! Храната им не била разнообразна... в жилищата им било пълно с хлебарки! Че те какво искат? Клаудия Кардинале ли да дойде? И от работата само недоволстват - работели много и получавали малко! Капризи! Че то всеки иска да работи малко и да получава много! Ама няма! На това отгоре разни чужденци им пълнят главите с глупости - свободни избори искали! Ще имат избори, щом искат! Като че ли не знам как се печелят избори - с бой и безплатни кебапчета! Кой каквото си пожелае! Да не говорим, че онези от избирателната комисия си получават заплатата от мен! Три пъти ще си помислят, като започнат да броят! А ако някой много си вири главата, и на него ще му намеря цаката! Тази армия и тази полиция за какво е? А затвора за какво съм го построил? Ами министъра на правосъдието? Да не смятате, че го издържам с двете му любовници, защото ми е много симпатичен? А вестниците, радиото и телевизията? Независими били! Независими са я! Как иначе! Аз само независими вземам на работа!

Вчера разговарях с американския посланик. Симпатяга! Умен човек! Веднага си личи, че разбира колко отговорна и тежка е работата на един Диктатор! Договорихме се да спретнем една рекламна кампанийка... За туристите, де... Да идват повечко и да носят повечко пари. В замяна американците ще получат земя да си построят база. С всичко, което се полага - самолети, кораби... То освен това една американска база си е добър бизнес! Знаете ли американските войници колко пари харчат по ресторантите и казината! Поговорихме си с посланика и за банката. Тя нашата банка, не знам дали знаете, върти доста голям бизнес! Понеже не се плащат данъци... Ето онзи ден се появи един момък с два куфара! Познайте какво имаше в тях! И един такъв възпитан! И правилно говори! "Ето, Господин Президент, този дребен сувенир от нас! В знак, че оценяваме усилията, които полагате за подпомагане на световната икономика!". Жалко, че вечерта някой го гръмна в хотела... Но какво толкова, куфарите вече бяха в банката...
А сега съм замислил да построя едно заводче! За първокласни цигари и пури! В Америка пурите доста се търсят! Дори и американските президенти си падат по тях! Стига само съм изнасял необработен тютюн! Едно такова заводче ще ми донесе... исках да кажа ще донесе на Тропико добра печалба! А мога да направя и една инсталация за дестилация на алкохол. За оригинално шотландско уиски! Или по-добре за отлежал френски коняк? Ще видим, ще помислим...
Колко стана часът? Ех, как бързо лети времето! Но един Диктатор няма много свободно време... Работа, работа и пак работа! Сега ще се наложи да направя инспекция на кабарето... Нали знаете - култура на обслужването, хигиена и всичко там както се полага! Ще се наложи да инспектирам и новата танцьорка! Какво да се прави - дългът преди всичко! Ама пък и танцьорката си я бива! Французойка! От България!
Генерале! Каква е обстановката на острова? Колко бунтовника се предадоха на правосъдието? Нападната ферма! Генерале! Войниците ви носят оръжие! Използвайте го! Не искам такива дребни подробности да ме притесняват! Какво? Да, да, разбирам! Тъкмо бях ви приготвил малко коледно подаръче! Коледата била още далече ли? Хайде сега, формалности! Вземете го, вземете го! Радвам се, че ви хареса! Как мислите, дали да не обявим амнистия? Ще понамалим малко данъците, ще направим всенародно увеселение? И дарение на Църквата също? А който не се предаде ли? Ами армията за какво е? Хайде, Генерале, вършете си работата, защото и аз имам много неща за правене! Свободен сте! И ако ви остане време, прескочете до кабарето да видите новата танцьорка! Истинска професионалистка!
Звучи ли ви забавно? Да? Ами то наистина си е забавно! Да си El Presidente в новата игра Tropico, създадена от Pop Top Software и разпространявана от Gathering of Developpers, си е много забавно, но е и много трудно! И ако някой не знае - Pop Top Software не е случайна компания! Това са същите хора, които създадоха Railroad Tycoon 2 преди две-три години, така че новата игра е почти съвършена и професионално направена - истинско предизвикателство за всеки, който си пада по подобни симулации.

На ниските нива на трудност играта може да прилича до голяма степен на чисто икономическа стратегия, но нещата коренно се променят дори и на "нормалното" ниво. Ще имате различни цели за изпълнение в зависимост от това дали сте избрали предварително подготвени сценарии или игра на случайно генерирана карта, но независимо от всичко основната ви цел е винаги една-единствена - ДА ОЦЕЛЕЕТЕ! Могат да се случат цял куп събития, които да ви пометат от диктаторското кресло и тези събития зависят от почти двадесет фактора! Освен това не е трудно да се досетите, че много от тези фактори са и взаимно противоречащи си, така че ще бъдете принудени непрекъснато да лавирате, да правите компромиси и нетрадиционни ходове или да избирате по-малкото зло. Най-класическият пример - заплатите! Ниските заплати водят до голямо недоволство (а бе, тези хора наистина са големи мърморковци!), до висока емиграция и до ниска покупателна способност. Какво? Не бе, не говоря за България! За Тропико става въпрос! Ако увеличите заплатите пък, ще останете без пари. Освен това ще се увеличи притока на имигранти и понеже нямате пари за ново строителство и нови ферми, ще се получи безработица, липса на храна и на жилища... което пак ще доведе до недоволство! Едно от нещата, които можете да направите по въпроса, е да си издигнете Шенгенска бариера! За целта ви трябва емигрантски офис, за който разполагате с различни опции - можете да полагате усилия за привличане на всякакви работници или само на квалифицирани специалисти, можете и да забраните изобщо притока на чужденци (не се отнася за туристите) или обратно - да подпомага напускането на всички, които са недоволни от вас! Подобно е и действието и на останалите сгради и професии - въобще създателите на Tropico са постигнали невероятно обвързване между различните фактори, влияещи на играта, различните сгради, наличните специалисти и вашите действия и възможните опции.
Начините за загубването на играта са няколко - американците или руснаците могат да окупират острова, бунтовниците могат да станат прекалено силни и да победят армията ви или дори самата армия да направи военен преврат. Освен това периодически населението ви започва да настоява за избори и ако приемете да ги проведете, можете и да ги загубите, независимо от всички способи за въздействие, с които разполага един диктатор. Тук има и нещо странно - можете изобщо да откажете провеждането на избори, но ако се съгласите и ги загубите, не разполагате с една от най-елементарните възможности - да не признаете изборните резултати и да тикнете победителя в затвора. Последният начин да загубите играта е да останете без поданици - ако почти всички емигрират, ако измрат от глад и болести или станат бунтовници!
В повечето подобни игри населението ви е безименно и "анонимно" или ако хората имат някакви имена, то те са формални (като например в игрите от поредицата Sim City). В Tropico обаче абсолютно всяко човече си има собствено име и индивидуалност! Ще срещнете и такива имена като "Борис Путин" и "Фидел Елцин", но това служи само за "подправка" към играта; по-важното е, че хората ви действително се различават по цял куп подробности. На първо място те имат семейства и роднини - и недоволството на един от семейството се отразява на целия род. Освен това всяко човече се различава по образование, интелигентност, овладени професии, храброст и leadership. Хора с висока интелигентност стават по-добри професионалисти и по-бързо овладяват нови професии, а храбреци с висок показател leadership често се превръщат в политически лидери. Разбира се, полезно е да сте в добри отношения с тях - принципът на "моркова и тоягата" е валиден и тук. Ако периодичните "коледни" подаръчета не свършат добра работа, можете да обърнете дебелия край - все пак този затвор няма да стои празен я... или дори да пратите наемни убийци! Разбира се, можете да се опитате и просто да изпълните всички искания на неговата фракция, но обикновено не става, тъй като често исканията на различните фракции са коренно противоположни. "Зелените" например искат прекратяване на всяка дейност, която замърсява околната среда, а религиозните фанатици настояват за забрана на хазарта... и въобще какви са тези днешни младежи!!! Ех, едно време младежта беше съвсем различна!
Подобни фактори определят доколко всеки островитянин е доволен от живота си... и познайте кой ще бъде виновният за всичките му проблеми! Най-важното е наличието на добре платена и отговаряща на образованието му работа, на прилично жилище в близост до работното му място и с разумен наем и на достатъчно храна. Когато тези основни искания са задоволени, идва ред и на останалите - забавления, медицинско обслужване, религия, образование, престъпност, околна среда и "свобода". "Свободата" е фактор, който ще ви трови най-много живота и зависи от много параметри - сред тях е наличието на вестници, радио и телевизия, влиянието на армията и полицията и провеждането на периодични "свободни" избори (какви свободни избори, какви пет пари - ами вие диктатор ли сте или какво?)!

Доста неща в играта зависят и от вашата личност. В началото ще имате избор от действителни исторически личности или ще можете да си създадете собствен персонаж. Предвидени са голям брой възможности - както положителни, така и отрицателни или дори компромисни. На първо място ще трябва да изберете произхода си - ако например сте били шеф на полицията, ще се радвате на значително по-ниско ниво на престъпност, но и на по-лош показател "свобода". Ако пък сте изучавали политиката в Москва, можете да се радвате на финансови "инжекции" от руснаците, но пък американските канонерки ще бъдат честа гледка във водите около Tropico. Втората стъпка е да изберете начина, по който сте достигнали до властта - ако например сте я получили по наследство, поданиците ще са склонни да ви прощават повече неща - все пак властта ви е "от бога дадена"! Следва изборът на две преимущества - като например индустриалец, администратор и т.н. Някои от тях ви дават моментални изгоди, а от други можете да се възползвате едва в по-късния етап на играта (като например "Цар на алкохола"). Като за последно ще трябва задължително да си изберете и два недостатъка (ако не го направите, играта ви ги избира автоматично на случаен принцип). Сред недостатъците ще видите и някои забавни неща - например ако сте алкохолик, ще се радвате на особена почит от страна на руснаците, а ако сте женкар, ще имате повече проблеми с женската половина от островитяните (което би трябвало да е точно обратното, съдейки от практическия опит на един президент от близкото минало - все пак по-друго си е една жена да се похвали на приятелките си "Ние с El Presidente снощи..."). Можете да бъдете и скръндза, параноик, страхливец, надут пуяк или просто пораснало дете-идиотче.
Какво друго може да се каже за тази игра? Графиката в великолепна, но всички хора се движат в реално време и като станат повечко, компютърът ви може да почне да се задъхва, ако е близо до минималната конфигурация, а за да използвате и хардуерното ускорение, ви трябва видеокарта с поне 16 MB.
Колкото до звука и музиката - ако си падате по латиното и по самбата, ще бъдете очаровани, а гласът на личния ви съветник е школуван и професионален - друг е въпросът, че обикновено се обажда да ви съобщи неприятни вести.
За да приключа - моето лично впечатление е, че тази игра е почти перфектно забавление за тези, които обичат симулациите, но е доста трудна! При това трудността е такава, че се забелязва, когато вече стане късно! Нещата на пръв поглед изглеждат наред - всички се трудят, имат жилища и храна и са задоволени основните им нужди, разполагате и с някакви пари... и въпреки това бавно и трудно забележимо се натрупват проблеми - докато нещата изведнъж станат неспасяеми и се наложи да изгледате финалната анимация. Но пък разполагате и с командата "load game" .

На: 2013-12-24 08:13:47 - В: Стратегия игри - Етикети:
Име:
Коментар: (пишете на кирилица)
Enter secure code:
Подобни на: Tropico / Тропико
Най-популярни етикети:
Избор на редактора:
За нас
Хостинг от Alien Hosting
Условия за ползване
RSS Емисии - FeedBurner
Bg Game database във facebook
Bg Game database във Google +
Bg Game database във Twitter
^ За Bg Game Database
BgGdb игри
BgMdb Филми
AbvObiavi.com
Uni-Web.net
YouNotepad.com
Womans'Book
Zabavni.info
BG-Info
Spodeli.bg-info
Uni-Ads.net
NetSale
Spodeli.eu
EN.Spodeli.eu
^ UNI WEB MEDIA GROUP
Bg Game Database
© 2012 - 2014 BgGdb.com V 1.0