The Sting - Ужилването PC игри

Рейтинг 5 / 1 гласа / 5 точки / 1 коментара / 137 прегледа / Любима на 0 човека

Преди години по екраните даваха много забавната криминална комедия "Ужилването" с Пол Нюман в главната роля. На теория филмът не трябваше да бъде комедия, но зрителите го намираха за абсолютно невероятен и абсурден - в него Пол Нюман успяваше да убеди голям бос на мафията съвсем доброволно да му "подари" огромна сума пари и при това да остане доволен, че евтино се е отървал! Това, което малко хора в България обаче знаят, е, че този филм в действителност е направен по съвсем истински събития. За основа е послужил най-известният епизод от "кариерата" на голям американски мошеник от първата половина на миналия век (как само звучи - "миналия век", а?)!

Точно това заглавие са избрали и австрийците от JoWood Productions, за да направят втората част на своята крими-комедия симулация. Оригиналното заглавие на австрийски език е Der Clou!2, но играта съвсем явно е насочена към американския пазар, тъй като в нея абсолютно всичко - имена на герои, градове, улици, магазини и дори рекламите табла са на американски език (и не ми обяснявайте, че няма такова животно като австрийски език - аз съм сигурен, че има, тъй като вярвам на една изтъкната българска интелектуалка и бивша министърка на културата).

Главният герой на новото "Ужилване" е Matt Tucker - той бе и основното действащо лице в излязлата преди доста години първа част. В нея Мат най-накрая бе станал прекалено известен с методите си на действие на полицията и бе прибран на "топло" за доста години. Излизането му от държавния хотел е началото и на втората част. Мат е посрещнат от своето старо другарче Синклер, който му обяснява, че си е наумил страхотен удар и има нужда от неговата помощ. На първо време обаче Мат трябва да се поразкърши и да възстанови позабравените си умения. Синклер му е предплатил стая в малък хотел и предвидливо го е снабдил и с един-два най-елементарни инструмента. Освен това е оставил на негово разположение и една почти разкапана таратайка. Този таралясник може и да е скапан, но без него не можете да направите нищо. Не си направих труда да разбера защо, но в град Fortune Hills (където се развиват събитията), е въведен полицейски час и е невъзможно да се извърши какъвто и да е обир без автомобил!
Първата работа на Мат е да огледа новото жилище и да прочете днешния вестник - а там има доста неприятна новина - Синклер е бил заловен, докато се е опитвал да проникне в Министерството на Светлината (каквото и да означава това). Ясно е, че Мат остава сам да се справя с живота (и с полицията) и освен това ще трябва открие какъв удар е подготвял Синклер и какво, по дяволите, е търсел в онова загубено Министерство?
Разбира се, Мат е печена кримка и може лесно да намери някои от старите си дружки - което е и следващата му стъпка...

Цялото действие на The Sting е разделено на три главни части. През деня (за удобство да наречем тази част така) Мат може да броди из целия град (поне там, където не е заключено), да разговаря с всеки, да купува и продава, да събира информация и да си търси съучастници. Магазините, които са ви необходими, са три на брой - заложна къща, магазин за инструменти и търговец на стари коли. Абсолютно цялата плячка на Мат трябва задължително да се "превърти" през заложната къща -

дори когато са откраднати пари в брой

(освен това заложната къща автоматично удържа и дела на съучастниците на Мат, което е допълнителен стимул той да работи колкото е възможно с по-малко хора или дори сам). Търговецът на инструменти е ясен - той купува и продава "оръдията на труда", които Мат и хората му ще използват. Какви ще изберете обаче е доста сложен въпрос. Най-напред всеки инструмент има ограничен брой пъти, които може да бъде използван. След това трябва да се съобразявате и с това кой инструмент за какво може да бъде използван - за обикновени ключалки (брави), за сейфове или за обезвреждане на аларми. Третото и четвъртото, за което ще внимавате, е ефективността им при работа с различни материали и шумът, който се вдига при използването им. Например още от самото начало Мат разполага с брадвичка, която е на 100% ефективна срещу всичко, направено от дърво, но пък вдига адска шумотевица.
Третият магазин във Fortune Hills е за коли на старо. Таратайката, която Мат е наследил от Синклер, може да вози само един човек, така че ако е необходимо в обира да участват и други хора, ще се наложи да се купи по-добър автомобил.
Една от задачите на Мат през деня е да си намери съучастници. За целта

обиколете баровете и кръчмите

и се оглеждайте и по улиците. Обиколката на града се извършва пеш, но ако ви заболят краката, може да се наеме и такси. Градът обаче е сравнително малък и ориентирането по него е лесно, а таксито струва пари - така че поне в началото на играта едва ли ще е удачно да се правите на баровец. Някои от полезните NPC-та ще срещнете в сградите, а други по улиците, площадите и градинките. По принцип е безполезно да се опитвате да разговаряте с хората, които са в движение, но се оглеждайте за всички, които са неподвижни или се щурат в някакъв ограничен периметър (един от съучастниците ви е Дядо Коледа, когото ще намерите докато се ровичка из кофите за боклук).
Втората и третата част от играта са подготовката на обира и самият обир. Тук има една оригинална идея (поне аз не си спомням да съм виждал нещо подобно в други игри). По време на подготовката на обира всъщност трябва в реални условия да "проиграете" самия обир и всичко се записва като на видеокасетофон! В началото трябва само да подберете кой ще участва, коя ще е целта, екипировката и кой автомобил ще използвате. Помните, че инструментите имаха различна ефективност срещу различни материали и препятствия, но подобно е и при съучастниците ви.

Всеки от бандата има различно тегло

(важно за претоварването на автомобила), бързина на действие, умения в различни области - отваряне на ключалки, на сейфове или обезвреждане на аларми и освен това всеки има някакъв показател "полицейско подозрение" (в свободен превод). Този показател се увеличава след всеки обир и като стане 100%, означава край на играта за съответния персонаж.
Започвате играта на улицата до обекта на обира и оттук нататък имате пълна свобода на действие. Можете да сменяте персонажите и инструментите (от предварително подготвените) и не сте смущавани от никого - всеки от околните се движи по маршрута си и прави обичайните си действия. Имате индикатор на шума, който вдигате, и индикатор на полезрението на всеки от околните NPC-та (по подобие на Commandos). Това, че не ви обръщат внимание, не означава обаче, че при реалния обир ще бъде същото - там който и да ви забележи ще означава провал на операцията и край на играта! Всичко това може и да изглежда сложно, но бързо се свиква - просто записвате всичките си действия на видео и това е - разбивате например една врата и някой ви чува - давате "заден ход" на видеото и пробвате с по-малко шумен инструмент или само изчаквате няколко секунди; влизате в стая и там има някой - пренавивате пак назад и поглеждате предпазливо през прозореца докато въпросната персона се изнесе... Разполагате и с хронометър, с който можете да засечете за колко минути охраната или полицията прави своята обиколка или за колко секунди ще отворите някоя врата. Това е важно, тъй като често имате съвсем ограничено време - например патрулиращите по улицата полицаи пробват дали вратите са заключени, така че често разполагате само с минутите, които са необходими за една-единствена обиколка на местния полицай.

Подготовката за обира приключва, когато се приберете обратно в колата си - но освен това за всеки обир разполагате и с минимална стойност на плячката, която трябва да съберете. Обирът не ви се зачита за успешен, ако не сте си изпълнили "плана" по този показател. Ами така де, няма да се блъскате за жълти стотинки.
Когато решите, че вече всичко е наред, можете да пристъпите и към истинския обир! Това не е нищо друго, освен проиграване на подготвения при планирането запис при реални условия. Нямате абсолютно никаква възможност да повлияете на събитията - можете само да гледате и ако се провалите, да анализирате защо. Ако трябва да извършите планирането наново, не е необходимо да извършите всичко отново - можете просто да вземете видеозаписа, да го пуснете на бърз ход и да внесете корекции по време на записаното действие, където е необходимо.
Няколко думи за графиката - тя е много странна на пръв поглед - 3D "cartoon" стил, който създава и много нетрадиционно впечатление - като че ли цялото действие е просто оживял комикс. Хората и автомобилите (и кучетата) са показани доста опростено, но това пасва идеално на цялостния стил.
Играта ще допадне и на тези, които обичат черния хумор - опитах се например да прасна по каската със щангата един досаден полицай и получих нравоучение от вида "Не става, аз съм Джентълмен, а не разбойник"... или Дядо Коледа, който ровеше из кофите за боклук... за играчки може би? Въобще всеки, който е играл куест от рода на Neverhood, навярно ще разбере за какво става въпрос. Имайте предвид, че тази прекрасна нова игра на JoWood Productions може и да ви вманиачи, така че си намерете достатъчно свободно време преди да я изпробвате!

Интерфейсът на играта е доста опростен и лесен, но е и нетрадиционен, така че ще мине известно време, докато посвикнете. Аз дори в самото начало се загубих в двора на собствената си къща и се наложи да започна отначало, за да видя къде точно живея! Доста помага това, че героят ви автоматично се опитва да намери пътя си, като направите double-click върху картата на града.

Системни изисквания: Pentium2 300MHz, 64 MB RAM, 16 MB Direct3D Video Card

На: 2013-12-24 10:15:17 - В: Екшън игри - Етикети:
Име:
Коментар: (пишете на кирилица)
Enter secure code:
Подобни на: The Sting - Ужилването
Най-популярни етикети:
Избор на редактора:
За нас
Хостинг от Alien Hosting
Условия за ползване
RSS Емисии - FeedBurner
Bg Game database във facebook
Bg Game database във Google +
Bg Game database във Twitter
^ За Bg Game Database
BgGdb игри
BgMdb Филми
AbvObiavi.com
Uni-Web.net
YouNotepad.com
Womans'Book
Zabavni.info
BG-Info
Spodeli.bg-info
Uni-Ads.net
NetSale
Spodeli.eu
EN.Spodeli.eu
^ UNI WEB MEDIA GROUP
Bg Game Database
© 2012 - 2014 BgGdb.com V 1.0