Desperados: Wanted Dead or Alive - Десперадос: търси се жив или мъртъв PC игри

Рейтинг 3.3 / 3 гласа / 10 точки / 1 коментара / 184 прегледа / Любима на 0 човека
Desperados Wanted Dead or Alive Десперадос търси се жив или мъртъв

"Хей, гринго, да не би слънцето да ти е изпържило мозъка, та загуби ума и дума?!" - облеченият в черно нечистоплътен мексиканец изплю ядно полусдъвкания фас и бавно започна да насочва ръцете си към пристегнатия към колана му кобур. По лицето му мудно се стече капчица пот, наглата усмивка постепенно се изпари и физиономията му се изкриви в злобна гримаса, зад чиято привидна непоколебимост садистично се прокрадваше сянката на неописуем ужас от неизбежното.

Мъжът без име просто стоеше срещу него и го пронизваше с безизразния си студен поглед, при това с такова олимпийско спокойствие, което би вбесило дори будистки монах. Студена пот. Пръстите ритмично танцуваха около револвера и сякаш всички нервни окончания на тялото се бяха съсредоточили в тях. Изпосталял лешояд лениво кълцаше с клюна си разложена мърша. Изведнъж зениците на мексиканеца рязко се разшириха и като на въображаем лист се изписа едновременно безумие, страх, бяс и обречена решителност. Той светкавично извади колта си и... черната пластмасова фигурка се строполи тежко и театрално на пода на детската стая. Безименният се надвеси над нея и чу последните думи на издъхващия: "Ще се видим в ада." - "Едва ли, - отговори му той, - вече съм бил там и дори ми хареса!"

Така преминаха детските ми години - с фигурките на каубои и индианци, които ежедневно се сражаваха в специално създаденото за целта градче, което се простираше из цялата ми стая (та понякога и извън нея). В градчето имаше всички задължителни за Дивия запад аксесоари - ограбваната от бандити банка, незаменимият Saloon с веселите пиянски побоища и суперготиният шериф, който се грижи за реда и сигурността. Имаше и една-единствена жена - при това за всички - не особено атрактивната негърка Роза, която си беше доста неумело извинение за липсата на нещо по-добро.
Мечтата ми да видя на екрана на компютъра си Дивия запад, такъв, какъвто си го представях, такъв какъвто беше по филмите, постепенно се изпари с годините особено след разочарованието Outlaws. Не ми оставаше нищо друго освен да ходя в аркадните зали и да се развличам с уестърн-класиките Iron Horse и Gun Smoke. Е, това вече не е нужно, защото Дивия запад най-после оживя в пълния си блясък в най-сполучливата компютърна игра с такава тематика, а именно Desperados: Wanted Dead or Alive на немската фирма Spellbound.

За няколко долара повече

Сюжетът на играта умело съчетава мотиви от най-известните уестърни. Действието се развива малко след гражданската война в Щатите. Безмилостна банда под командването на мистериозния Ел Диабло (няма нищо общо с рогатия си адаш) редовно обира влаковете на железопътната компания Twinnings & Co. Засегнатите обявяват $15 000 за главата на Ел Диабло, но въпреки щедрото възнаграждение никой не смее дори да помисли да го преследва, та нали всички знаят, че той командва половината престъпен свят в Средния запад. Единствено Джон Купър, наемник с мрачно минало дръзва да тръгне по следите на "дявола" с намерението да го окошари и да прибере тлъстата награда. Естествено той не си прави илюзии, че ще се справи сам и за целта започва постепенно да събира старата си банда от суперпрофесионалисти.

След всяка една от 25-те мисии ще научавате за развитието на историята посредством страхотно направени филмчета, в които опитното око едва ли ще пропусне множеството намигания към класическите уестърни на Серджо Леоне.
Създателите на Desperados не са ни спестили нито едно клише за Дивия запад, но това не дразни, защото всичко е направено с такъв финес и професионализъм, че веднага ще можете да се потопите в света, чиито правила и закони познавате отлично.

Ако вече сте разгледали картинките, сигурно ви е направило впечатление колко много Desperados прилича на излязлата през 1998 г. суперхитова тактическа игра Commandos. Същата маниакална детайлност при изобразяването на местностите, шестима специалисти в различни области, сходен интерфейс и практически еднакъв геймплей. Сега сигурно ще се нахвърлите с викове и крясъци: "Линчувайте плагиата", но не прибързвайте с оценките си, ще сгрешите. Наистина, Spellbound най-нагло са "заели" едно към едно гениалния принцип на Commandos, но вместо да направят бледо копие на оригинала, те са сътворили шедьовър, който доразвива и обогатява идеята с множество нови и находчиви хрумвания. В крайна сметка Desperados не само излиза от ситуацията като нещо много повече от "малкото братче" на Commandos, но дори успява да детронира играта на Pyro Studios, заемайки престола на тактическите игри в реално време.

Великолепната седморка (ако броим и маймуняка г-н Леоне)

Първата голяма разлика в сравнение с Commandos е, че тук започвате играта само с един персонаж - Джон Купър. В началото той трябва да събере отново бандата си в изключително интересно поднесен tutorial, обхващащ няколко нива, в които ще можете да се запознаете по-отблизо с всеки един герой и уменията му. Вместо някакви скучни обучаващи мисии, тези първи нива елегантно ви представят поредица от забавни ситуацийки, в които получавате нагледна представа как функционира всичко в света на Desperados. За разлика от Commandos, където мисиите не бяха обединени около някакъв сюжет, тук всяко едно ниво разкрива постепенно мистерията около лидера на бандитите, за да се стигне накрая до задължителния за всеки уестърн финален дуел в пълното със смъртоносни капани свърталище на Ел Диабло.

Както в играта на Pyro Studios основната атракция бяха шестимата командоси с различните си умения, така и тук акцентът пада върху изграждането на запомнящи се образи.
Предводителят на групата Джон Купър е супергероят в Desperados, еквивалент на зелената барета от Commandos. Той е най-добрият стрелец, но често предпочита да използва ножа си, който е значително по-безшумен от револвера и който дори може да хвърля от разстояние. Освен това Купър с лекота се катери по стени, оседлава коне, носи на гърба си изпаднали в безсъзнание или убити врагове и вкарва в действие юмруците си, когато се налага. При нужда може да използва и златния си музикален часовник, чиято мелодийка привлича вниманието на противниците ви.
Вторият герой, Самюел Уилямс, е чернокож дърдорко и шегаджия, който се оправя перфектно с динамит и всякакви експлозивни материали. Той също така може да връзва зашеметените врагове и да използва скритата си във вързоп гърмяща змия, за да спретва подли сюрпризи. Проблемът е, че въпросният трик рядко върши работа и често резултатът е, че горкото влечуго бива направено на решето.
Запознайте се и с Док МакКой - прочут шарлатанин и единственият в групата, който може да лекува останалите или да ги свестява, ако са изпаднали в ступор. При нужда той става смъртоносен със специалния си Buntline-револвер, който стреля точно на големи разстояния и дори може да бъде зареждан със свръхпрецизни (снайпер) патрони. Коронният му номер е да хвърля колбички с упойващ газ, който приспива всичко живо в определен радиус. В пристъп на гениалност Док е способен да използва палтото и шапката си, за да направи плашило, което от далече съвсем мяза на застрашителен каубой от плът и кръв.

Кейт О'Хара пък е фаталната жена в Desperados. Красивата професионална комарджийка трябва само да започне да оправя усърдно жартиера си, за да накара всеки зажаднял за прелести мучачо да премрежи поглед и да забрави за задълженията си. Ако въпросният досадник стане твърде настоятелен, тя може просто да му тегли един ритник между краката или пък да го заслепи за кратко с огледалцето си. Кейт не се колебае да остави при нужда диря от картите си за покер, за да спретне с Джон и останалите подла засада на всеки наивник.
Едва по-късно в играта се натъквате на останалите двама герои - силния като мечка мексиканец Санчес и крехката китайка Миа Юнг. Санчес е грубоват исполин, който мята камъни, премества тежки обекти (напр. картечници) и носи два трупа едновременно. Неговата текила "Пепе Лопез Голд" може да забави реакциите и да ограничи зрителното поле дори на най-печените мъжаги, а с престорената си сиеста, мексиканецът може да прикотка някои не особено интелигентни екземпляри и да ги разхвърля. Малката Миа въпреки липсата на нужните физически данни, компенсира всичко с коварни азиатски номерца. Тя може да привлича вниманието на произволен пазач със своята свирчица, да хвърля заслепяващи нинджа бомбички и да изстрелва през тръбата си отровни стрелички, които карат улучените да обезумеят, нападайки яростно всеки, който им се изпречи на пътя (идеален начин да накарате бандитите да се избият един друг). Миа си има и малка маймунка - мистър Леоне, която може да заглавичква противниците със забавните си изпълнения.

Сметката се плаща с олово

С тази пъстра групичка от различно надарени индивиди ще се изправяте всеки път срещу многократно превъзхождащи ви по численост противници. Поради това се налага да използвате познатите от Commandos принципи, а именно да оставате по възможност незабелязани и да елиминирате безшумно враговете си, комбинирайки различните способности на десперадосите ви. Разбира се, в повечето случаи не е фатално, ако ви открият, но в такива ситуации ще си имате работа с двойно повече гринговци и с многочислени хайки. Когато ви погнат, можете да се притаите някъде и да изчакате "жегата" да премине или просто да се направите на Клинт Ийстуд и да се опитате да изпозастреляте лошите момчета. Престрелките рядко завършват във ваша полза, макар че реално има някои нива, които могат да се минат с груба тактика. В Desperados през по-голямата част от играта ще сте заети да елиминирате един по един множеството пазачи, които стоят на пост или патрулират по определени маршрути. Проблемът е, че копоите се покриват един друг и вие обикновено имате само няколко секунди, през които зрителното поле на врага не е насочено към вас, за да изпълните подлите си кроежи. Пропуснете ли момента, почти сигурно ще бъдете разстреляни безмилостно като дръгливи прерийни псета. Слава богу, в играта има опцията Quick save, така че можете да се записвате на всяка крачка и да коригирате грешките в тактиката си моментално. Алилуя! От друга страна, това е един от малкото недостатъци на играта, защото точно както и в Commandos, ще трябва да преповтаряте многократно едни и същи участъци, което на моменти става фрустриращо.

Директно попадение

Макар че на пръв поглед може да ви се стори трудно да изпълнявате толкова много различни действия в играта, интерфейсът на Desperados е почти идентичен с този на Commandos и ситните каубойчета се управляват елементарно с помощта на мишката и иконките. Силно препоръчително е обаче да овладеете до съвършенство hotkey-командите на клавиатурата, както и действието на т.нар. Quick Action, който ви позволява да програмирате няколко действия наведнъж за героите си (примерно Купър може да опушка трима апапи от раз) и да ги изпълните с натискането на един-единствен клавиш. Тази гениална опция е незаменима, когато планирате сложни комбинации, които трябва да бъдат изпълнени синхронно от цялата ви банда. Тъй като ограниченото място не ми позволява да се разпростра нашироко по темата, ще кажа само, че враговете ви наистина са непредвидими със способността си да действат по напълно различен начин в еднакви ситуации. Когато ви открият, някои се втурват по петите ви, други дипломатично изчакват първи да се покажете, трети страхливо се събират на групички и чак тогава дръзват да нападнат, четвърти ви заобикалят, а има и такива, които просто са адски лениви и инертни, за да се занимават с непрокопсаници като вас. Друг проблем за малката ви сплотена компанийка е и цивилното население - в повечето случаи тези издайнически мерзавци закрякват при първото подозрително нещо, което забележат и хукват да ви изпортят на шерифа. Проблемът е, че не можете да ги изтребите, защото играта свършва, ако разстреляте цивилен.
Графиката в Desperados наистина е уникална, за нея мога да говоря само със суперлативи. Всичко във виртуалния Див запад е изобразено да най-малките детайлчета, а прекрасно анимираните каубойчета, бандитчета, мексиканчета, шерифчета и проститутчици, които кръстосват улиците, са истински забавни за наблюдаване.

Аудио-ефектите и диалозите също са перфектни, като в това отношение Desperados напълно убедително триумфира над Commandos. Героите ви непрекъснато си разменят хапливи реплики помежду си, което ги прави много по-близки до сърцето ви от безмълвните командоси. Но не само хората ви си общуват активно, но също така и цивилните, та дори и мексиканските бандити, които обсъждат положението на испански; внушително, особено на фона на швабските войници от играта на Pyro, които знаеха цифром и словом две думи.
Desperados обаче безспорно нямаше да бъде същата игра без мощния саундтрак. Музиката е просто идеална - не се натрапва нито за миг, но ако я изключите, ще усетите болезнено липсата й на втората минута. Между другото прекрасните уестърн-мелодийки звучат а ла Енио Мориконе, което не е толкова чудно, при положение, че са композирани от неговия сънародник Джовани Виндиджни.
Практически без бъгове, единственият недостатък на Desperados е, че подобно на първообраза си е много трудна игра, изискваща здрави нерви и търпение. Ако ги имате в излишък, няма да съжалявате, защото ефектът от една нощ, прекарана с Desperados, е почти равен на удоволствието да държиш в ръцете си красавица като Клаудия Кардинале.

Desperados притежава не само всички положителни характеристики на Commandos, но и достатъчно индивидуален чар и оригинални идеи, което й осигурява достойно място в геймърския пантеон, но и първенството сред тактическите игри в реално време.

Системни изисквания:

Pentium 266 MHz, 64 MB RAM, 420 MB Hard Disk

На: 2013-12-24 14:05:53 - В: Стратегия игри - Етикети:
Име:
Коментар: (пишете на кирилица)
Enter secure code:
Подобни на: Desperados: Wanted Dead or Alive - Десперадос: търси се жив или мъртъв
Категория: Ужаси игри Етикети:
Категория: Екшън игри Етикети:
Категория: Екшън игри Етикети:
Категория: 3D Екшън игри Етикети:
Категория: Състезание игри Етикети: Need For Speed ,
Най-популярни етикети:
Избор на редактора:
За нас
Хостинг от Alien Hosting
Условия за ползване
RSS Емисии - FeedBurner
Bg Game database във facebook
Bg Game database във Google +
Bg Game database във Twitter
^ За Bg Game Database
BgGdb игри
BgMdb Филми
AbvObiavi.com
Uni-Web.net
YouNotepad.com
Womans'Book
Zabavni.info
BG-Info
Spodeli.bg-info
Uni-Ads.net
NetSale
Spodeli.eu
EN.Spodeli.eu
^ UNI WEB MEDIA GROUP
Bg Game Database
© 2012 - 2014 BgGdb.com V 1.0